Misschien zit je zelf op klimmen en wil je graag aan je klasgenoten vertellen waarom het zo een leuke sport is, of zoek je er meer informatie over het klimmen zelf. Dan zit je hier op de juiste plek. Op deze pagina leggen wij uit wat klimmen is, wat je ervoor allemaal nodig hebt en welke wedstrijdvormen bestaan.
Disciplines (vormen van klimmen)
Lead klimmen (klimmen met touwen)
Lead klimmen is de meest traditionele vorm van klimmen. Hierbij klim je in tweetallen waarbij een iemand klimt en de andere je zekert. Het zekeren gebeurt met een zekerapparaat. Bij onze vereniging maken we gebruik van Jul’s, maar er zijn veel meer zekerapparaten zoals: GriGri, Tuber, reverso en nog veel meer. Bij wedstrijden is het de bedoeling zo ver mogelijk te komen in een steeds moeilijkere route. Als je valt ben je af en wordt de hoogste greep genoteerd als je score.
Boulderen (klimmen met een mat)
Bij boulderen klim je alleen op een muur/rots die niet hoger is dan vier meter. Hier liggen matten onder waardoor je veilig kunt vallen. Soms is het buiten nodig dat er spotters staan, dit zijn mede klimmer die zorgen dat je goed op de mat terecht komt als je valt. Bij wedstrijden gaat het erom om zoveel mogelijk boulders te halen. Hierbij heb je vaak een tijdslimiet of maximaal aantal pogingen per boulder. Als je een boulder hebt gehaald wordt opgeschreven hoeveel pogingen je nodig had en dit wordt je score. De deelnemer die de meeste boulders in de minste pogingen heeft gehaald wint.
Speed klimmen (zo snel mogelijk boven zijn)
Speed klimmen is in Nederland niet een hele populaire vorm van klimmen, maar het wordt steeds vaker gedaan. Bij speedklimmen is er een standaard route die geklommen wordt, overal op de wereld is deze hetzelfde. Het is de bedoeling dat je in een zo laag mogelijke tijd boven komt. De deelnemer die het snelste boven is wint.
Wat heb je allemaal nodig?
Klimschoenen
Het is handig om goede klimschoenen te hebben, met deze schoenen kan je beter op de klimgrepen staan en zelfs op wrijving tegen de muur. De Klimschoen is licht gebogen waardoor je goed kunt afzetten op de grepen. Het is belangrijk dat de schoenen niet schuiven over je voet, maar ze moeten ook niet zo strak zitten dat het pijn doet.
Pofzak
Een pofzak hangt vaak achter je gordel en is gevuld met magnesium (pof). Dit is een wit goedje wat helpt tegen zweethanden tijdens het klimmen. Door je handen goed te poffen krijg je meer grip tijdens het klimmen en voorkom je dat je uitglijd door zweethanden. Pofzakken zijn er in twee verschillende soorten. Zo heb je de pofzak voor het klimmen, een smalle langwerpige zak die je aan je gordel kan hangen. Maar er is ook een pofzak voor boulderen, een breede zak die je op de grond zet waar vaak ruimte is voor borstels en tape.
Touw
Niet geheel onbelangrijk is het touw. Als je in de hal gaat klimmen hangen deze touwen er vaak al, maar als je buiten in de rotsten wilt klimmen moet je hem zelf meenemen (voorklimmen). Een klimtouw is heel anders dan een normaal touw. Het klimtouw is veel rekbaarder dan een normaal touw en kan wel tot 35% uitrekken tijdens een val! Dit zorgt ervoor dat de kracht van de val goed verdeeld wordt. Het touw maken wij met behulp van een achtknoop vast aan de gordel.
Zekerapparaat met karabiner
Een zekerapparaat gebruik je om het touw aan de gordel van de zekerraar vast te maken. De zekerraar haalt vervolgens tijdens het klimmen constant het touw door het apparaat, waardoor het touw een beetje strak staat. Op het moment dat de klimmer valt zorgt het zekerapparaat ervoor dat de zekerraar het touw makkelijker vast kan houden en de klimmer niet valt. Het zekerapparaat wordt met behulp van een karabiner aan de klimgordel vast gemaakt.
Klimgordel
Als je gaat klimmen moet je het touw en het zekerapparaat wel ergens aan vast kunnen maken, daarvoor gebruiken we speciale klimgordels. Aan de klimgordel zit voorop een lus waar het touw en zekerapparaat vast gemaakt kunnen worden. Ook zitten er aan de zijkanten nog materiaallussen waar je eventueel setjes en andere materialen aan kan hangen.
Setjes
Setjes bestaan uit twee snappers verbonden met een bandschlinge. Deze hangen tussen de muur en het touw om het touwverloop over de muur te helpen. Als je in grote overhangen klimt wil je niet naar de andere kant van de hal slingeren tijdens een val. De setjes voorkomen dat door het touw op verschillende plekken bij de muur te houden. Tijdens het klimmen kan je deze eenvoudig los maken als je er voorbij wilt klimmen.
Spreekbeurt tasje
Als lid van de klimvereniging is het mogelijk een spreekbeurt tasje te lenen. Vraag aan je trainer of je deze mag lenen. In dit tasje zitten de volgende materialen:
- Pofzak
- Stukje touw
- Klimgreep
- Klimschoen
- Informatie flyer
Ook handig
- NKBV kenniscentrum
- IFSC (internationale organisatie voor sportklimmen)
- NKBV sporten